Dag 3 Krakau
Door: Riek
11 Augustus 2023 | Polen, Krakau
Vanmorgen doen we rustig aan want om 12 uur gaan we richting zoutmijnen in Wieliczka. Ik ben hier 11 jaar geleden met Sas geweest. Toen kocht je een kaartje bij de deur en liep je zonder begeleiding, nu verplicht kaartje met tijdstip en met gids. Is waarschijnlijk een grote attractie geworden. En vanavond naar het concert in de kerk. Dat is best een eindje lopen dus ben benieuwd of we überhaupt nog kunnen lopen na 350 traptreden naar beneden. Terug wordt je in een soort kooi gepropt en met een rotgang naar boven gelanceerd in mijn herinnering. Om 11.35 richting station waar een dienstregeling hangt, we moeten naar spoor 3, sector 2 en dat is weer in vakken verdeeld. Er verschijn niets op de elektronische borden, dan ontdekken we een tv scherm en blijkt de trein binnen 2 minuten van spoor 4 te gaan, we redden het zowaar! Bij het station in Wieliczka staat nergens hoe je bij de mijn komt, dus lopen we maar achter de meute aan. Buiten bij de ingang zijn afscheidingen geplaatst voor de verschillende talen, stuk of 7. Wij stellen ons op bij de Engelstalige. Met een man of 36, waaronder veel kinderen, gaan we de 350 treden naar de 1st 'etage', dat is op 64 meter diepte. Er zijn heel veel nieuwe ruimtes en beelden bijgekomen, ook zijn er veel taferelen met mijnwerkers. De mijnwerkers gingen dagelijks naar huis maar de paarden bleven er levenslang. Het hoogtepunt blijft toch de grote kerk hal waar 3 mijnwerkers, kennelijk ware kunstenaars, allerlei Bijbelse taferelen in het zout hebben uitgehouwen. De kroonluchters met pure zoutkristallen, prachtig. We gaan nog wat dieper de mijn in waar grote ondergrondse meren zijn die prachtig verlicht zijn. We nemen afscheid van de gids. Via een souvenirwinkel en een enorm restaurant komen we in een smalle gang terecht. Blijkt dat we als vee nog een kilometer moeten lopen, 'T voelt heel vreemd, zelf een beetje eng, om zo te lopen. Uiteindelijk worden we met 25 man in een lift gepropt, wel een gewone lift, en staan we in 30 seconden bij de uitgang. Nergens een bordje dat naar 't station verwijst, we komen nl. ergens anders naar boven. Net op tijd bereiken we de trein, die gaat maar 1x per uur. Alle toeristen komen hier met bussen of auto, slechts weinigen met de trein. Thuis eten en half uurtje rust. Dan weer op pad voor het concert. Het is enorm druk in de stad, bijna geen doorkomen aan. Dus net op tijd in de kerk. Zie foto voor programma. Het was indrukwekkend, bijzonder omdat het in de kerk is. Na afloop in een zijstraat in een rustig cafeetje een biertje en dan is deze bijzondere dag voorbij. In mijn hart 's middags bij Sas, 's avonds bij mijn vader vanwege het concert.
Gelopen :12 km
Wat mij opviel in Krakau:
Hoewel het toeristisch is heeft het een fijne sfeer.
De muziek op straat.
De kleine cafeetjes.
Ook hier wel daklozen en alcoholisten.
12 Augustus 2023 - 21:32
Rene:
hoi, mooi. ook vanwege Saskiabenoeming. maar ook de sfeer en organisatie.