Gewoon omdat het kan! Warschau dag 5 - Reisverslag uit Warschau, Polen van 38dagentreinen - WaarBenJij.nu Gewoon omdat het kan! Warschau dag 5 - Reisverslag uit Warschau, Polen van 38dagentreinen - WaarBenJij.nu

Gewoon omdat het kan! Warschau dag 5

Door: Alan

Blijf op de hoogte en volg

08 Augustus 2023 | Polen, Warschau

De grens die ik eergisteren stelde is vandaag door Riek overschreden; ijs bij het ontbijt, "gewoon omdat het kan". Het is haar wel gegund als beloning voor het regelen van deze avontuurlijke reis.

Het was dus weer lekker uitslapen en een (zeer!) uitgebreide ontbijt. We zullen het wel gaan missen.

Het weer is nog een beetje grijs, en het waait, maar de zon laat zich wel zien en koud is het niet.

Pas tegen half 12 zijn we de deur uitgegaan en de tram ingestapt naar het centrum, (scheelt een half uur lopen) en vandaaruit lopen we richting park Lazienki. Onderweg zien we weer mooie en ook minder mooie gebouwen. Ook zien we dat, daar waar er palen in de grond staan, een paal is af en toe vervangen door een ingemetseld fietspomp. Heel handig (als je er een nodig hebt).

Op dit moment zitten we in de periode waarin de Warschau opstand tijdens de oorlog wordt herdacht. Overal komen we gedenk plaatsen tegen met veel bloemen en kaarsen. Opvallend is dat de schade aan gebouwen van die periode niet mag worden hersteld als herinnering aan die gebeurtenissen. Als zo'n gebouw opgeknapt wordt, dan wordt dat gedeelte afgeplakt.

Wij lopen verder en komen het groen in, daar bevind zich ook een museum voor contemporary art. Onze bijdrage aan deze culturele instelling is het nemen van een kopje thee.

We lopen verder het rustgevende gebied in en moeten ineens een weg oversteken en komen we bij een botanische tuin terecht waar we binnen gingen kijken. Rieks tuin vind ik mooier, maar het was wel mooi.

Uiteindelijk komen we in park Lazienki terecht. Dit blijkt één groot museum te zijn met allerlei gebouwen, bouwsels, beelden, tuinen en wateren. Als ik alles zou moeten vertellen wat we daar tegenkwamen dan zou ik de trein naar Krakow nog missen.

We liepen verder en verlieten het park. Onderweg weer gestopt voor een kopje thee en Riek kon genieten van een Panang curry met kip en groenten.

We mochten ons weg vervolgen door nog een park, deze wat minder goed onderhouden dan zijn buur-park maar misschien wat rustgevender omdat het minder druk was.

Toen we het park verlieten, was de weg afgesloten door werkzaamheden en moesten we een omweg maken, waardoor we een klim hadden van meer dan 100 treden. Een zwaar en moeilijke opgave, maar wat moet, moet. Even later waren we weer bij de Bulldog pub, waar ik wat te eten nam een we allebei nog wat te drinken namen.

Daarna nog een tram naar het hotel, om dan nog even bij te trekken.

Later op de avond nog een ommetje gemaakt, en uiteindelijk bij Uwaga piwo (pas op, bier) een paar gedaan en ook nog aan de flipperkast gezeten. Bescheidenheid verbiedt me te zeggen wie er gewonnen heeft.

Daarna nog een korte wandeling naar het hotel en alles gereed maken voor ons vertrek morgen ochtend.

Vandaag nog 12,8 km gelopen.

• 09 Augustus 2023 - 21:01

Rene: