Warschau dag 4 - Reisverslag uit Warschau, Polen van 38dagentreinen - WaarBenJij.nu Warschau dag 4 - Reisverslag uit Warschau, Polen van 38dagentreinen - WaarBenJij.nu

Warschau dag 4

Door: Riek

Blijf op de hoogte en volg

07 Augustus 2023 | Polen, Warschau

Vandaag al voor de wekker, die om 8 uur stond, wakker. Na weer een heerlijk ontbijt maken we ons klaar om naar de wijk Praga te gaan. Daar doen we een freetour. We nemen de metro die onder de rivier de Wisla doorgaat. Verzamelplaats is voor de ingang van de Floriana kathedraal. Onze gids is Andre en we volgen hem met 10 andere deelnemers. Praga is genoemd naar Praha en de inwoners van die wijk noemen het ook Praha. De wijk stond eens vol met deftige herenhuizen, vergelijkbaar met Praag. In de tijd dat de Russen de dienst uitmaakten is het mooie pleisterwerk verwijderd en waren alleen kale ruwe stenen gevels over, onder het mom "iedereen gelijk". Deze worden nu hersteld maar er is niet veel geld voor, dus het gaat langzaam. In de jaren 1960- 1990 werden alle criminelen naar deze wijk verbannen. Het was er gevaarlijk. Het zakkenrollen werd er tot kunst verheven. De overheid bedacht toen een plan om aan degene die wilden, een stukje land met huisje aan te bieden. De daardoor leeggekomen huizen, zonder elektriciteit, werden zeer goedkoop verhuurd. Dit trok weer kunstenaars naar de wijk. Al met al een interessante ochtend en op een klein buitje na bleef het droog bij 18 graden. We blijven nog even in de wijk om de orthodoxe kathedraal van heilige Maria Magdalena te bekijken. Alan koopt postzegels, dit kan hier alleen in het postkantoor. Je moet een nummer trekken en lang wachten op je beurt. Alles gaat nog omslachtig en niet vriendelijk, zoals in de communistische tijd. Kennelijk voelen mensen zich achter een balie even oppermachtig en dat laten ze blijken. Onderweg kocht ik bij een soort kiosk een Poolse lekkernij. Ik weet niet hoe het heet maar het was een gefrituurde dubbelgevouwen pannenkoek met lekker gekruide spinazie gevuld.

Terug liepen we over de brug over de Wisla (door Nederlanders ooit de Wijssel genoemd ), met aan de overkant de oude stad. De Wisla heeft in de zomer een te lage waterstand om scheepvaart mogelijk te maken. In de winter een woeste rivier met ijsschotsen die de oevers beschadigen. Bovendien nog eens erg vervuild.

We bezoeken nog een craftbier café en daarna naar t hotel voor een rustuurtje of 2.

Weer op pad voor een oplaadkabel voor Alan's camera ( pas de 12de winkel deze vakantie) En nee weer niet, zijn toestel is te oud.

We eten in een enorm winkelcentrum waar op de bovenste verdieping een foodhal is. Ik ga voor Oekraïense pierogi.

Daarna nog naar een ander craftbier café, wat voor een maandagavond vol zat en wij de enige buitenlanders. Ik drink een "very scary". Toen nog een flinke tippel huiswaarts en om 23 uur ben ik in dromenland.

Gelopen : 16 km

Wat mij opviel in Warschau:

Er zijn veel ratten .

Heb geen poes gezien.

Overal zetten mensen waterbakken voor de vele honden neer.

Er is een grote groep yuppen die de beschikking heeft over supermoderne eetgelegenheden, bars en winkels.

Bij de kleine supermarkten staan de alcoholisten voor de deur te drinken.

Openbaar vervoer is er volop ; bussen , trams en metro.

Het is niet op voetgangers in gesteld; Je kunt vaak niet in 1x de weg over omdat het stoplicht dan alweer op rood staat. En ook hier de terreur van de leensteppen, leenfietsen en waar ze hier nog meer mee over de stoepen scheuren. Of ze staan zodanig geparkeerd dat je er amper langs kunt.

• 08 Augustus 2023 - 16:24

Gerard:

Hallo daar in den vreemde,

amazing, dat jullie elke dag een verslag maken! Maar gelukkig kunnen jullie elkaar afwisselen.

Mijn indruk van jullie reis tot nu toe:

veel, heel veel gelopen; heel veel gezien, van mooie en interessante gebouwen en landschappen tot foodhallen, grauwe huurflats, trams en allerlei soorten cafees (wel met bier natuurlijk); bizarre toestanden, veel soorten mensen, comediecafees engels en nog gevonden ook en helaas ook veel regen.

Zoveel gezien en beleefd! En dat voor die paar dagen , dat jullie pas op reis zijn. Wat moet dat voor de rest van de reis worden!

Maar wat vooral ook indruk op mij maakt, dat jullie ervan genieten en de moed erin houden.

Dus ga zo door, zou ik zeggen en laat ons meegenieten.

Ik wens jullie nog veel mooie belevenissen toe, en wat meer zon. Maar dat komt er langzamerhand aan, als ik de weersverwachting mag geloven.

Hartelijke groet uit Wageningen, waar het in de loop van de week eindelijk weer wat meer zomerweer wordt.

Gerard, ook van Myrthe

• 08 Augustus 2023 - 16:24